Versenyek
Szövegkinézet
  • Kisebb Kicsi Közepes Nagy Nagyobb
  • Alap Helvetica Segoe Georgia Times

 

XX. Xantus János Környezetismereti Vetélkedő

A 23 junior és a 26 szenior csapat megmérettetésére 2017. október 14-én Kolozsváron, a Hója‐erdőben, Ifj. Dr. Xantus János természettudós-író születésének 100. évfordulója alkalmából került sor. Iskolánk csapata harmadik helyezést ért el ebben a népes mezőnyben.

A közel 250 résztvevő szombaton délelőtt kissé szeles, de napos időben sárkányokkal a kézben a Törökvágás felé vette az irányt, majd a versenyhelyszínre igyekezett, a Hója‐erdőbe, ahol Vörös Alpár István Vita apáczais igazgató, főszervező ismertette a vetélkedő szabályzatát. Nagyvonalakban a következő volt a teendő: a 4 fős csapatok felügyelőtanárok kíséretében 15 feladathelyszín érintésével, 2 óra alatt kellett megoldaniuk a feladatokat. Átlagban maximálisan 5 percet tölthettek egy-egy helyszínen, a maradék idő a különböző helyszínek közötti útra volt szűken elegendő. A feladatlapok többnyire az erdő fáira, a környező bokrokra voltak felfüggesztve. A versenyzőket a tájékozódásban profi tájfutó térkép segítette. A feladatok gyakorlati jellegűek voltak és főleg a biológia, földrajz, fizika, kémia, matematika tárgyköréből kerültek ki, de a magyar nyelv és irodalom tudás is jól fogott egy-egy anagramma/keresztrejtvény megoldásánál.

A vetélkedő sárkányeregetéssel/sárkánybemutatóval ért véget, ugyanis a versenyző csapatoknak kötelezően állatot formázó sárkányt kellett késziteniük, bemutatniuk.

Iskolánk csapata, a Főnix első alkalommal vett részt ezen a vetélkedőn. Szeptember elején már együtt volt a kis csapat: Balázs Máté Dénes - 9. NY, Szentjóbi Áron – 9. A, Kozma Ferenc és Lőrincz Ádám – 10.B. Az iskolai teendők mellett stratégiai tanácskozásokra gyűltünk össze. Tapasztalatokat szerettünk volna szerezni Kolozsváron a vetélkedőt illetően, mivel csak elméletileg volt fogalmunk ezekről.

A csapattagok a legjobb tudásuk szerint emberségesen dolgoztak a terepen. A versenyt követően bográcsgulyással és savanyú uborkával csillapítottuk éhségünket, majd városnézésre indultunk az eredményhirdetésig. A Szent Mihály templom, Mátyás király és Bocskai István szülőháza, valamint a Házsongárdi-temető volt a fő célpont. A temetőben többek között Ifj. dr. Xantus János természettudós-író síremlékét is felkerestük, ahol a 100. születési évforduló alkalmából koszorút helyeztünk el, valamint találkozhattunk fiával, Xantus Gábor filmrendezővel.

A Protestáns Teológia dísztermében került sor este a vetélkedő értékelésére és díjkiosztójára. Ifj. Dr. Xantus János életéről, munkásságáról tekintettünk meg egy filmet, majd két kategóriában kiosztották a vetélkedő díjait. A szenior kategóriában első helyen a Kolozsvári Református Kollégium egyik csapata végzett, másodikként a bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceum csapata ért célba. Harmadik helyezettként iskolánk csapata, a Főnix állhatott ki a dobogóra.

Szép volt fiúk, ezért is csakis Istené a dicsőség!

Katona Péter, felkészítő tanár

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2018. december 13. csütörtök
Luca, Otília, Lúcia
07:11 15:44

Holnap
Szilárda
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

  • Legolvasottabb

  • Legfrissebb

Út a tudományhoz

út a tudományhoz logo

Látogatók

;