Hírek
Szövegkinézet
  • Kisebb Kicsi Közepes Nagy Nagyobb
  • Alap Helvetica Segoe Georgia Times

Beszámoló a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona életéről

A mögöttünk lévő 2017. évben iskolánk életét döntően meghatározták a Reformáció kezdetének 500. évfordulójával kapcsolatos események, ünnepségek. Iskolánk javaslatára szerveződött meg a Kárpát-medencei Bibliaolvasó Nap 2017. január 31-én, amelyhez mintegy 90 református oktatási intézmény csatlakozott.  A 9. évfolyamos diákjaink számára reformációs emléktúrát szerveztünk Vizsoly–Gönc–Sárospatak útvonalon,  a 11. évfolyamos tanulók a Nemzeti Múzeum reformációs kiállítását látogatták meg. Rendezvényeink sorát október végén egész napos Reformációs Emléknappal zártuk. Országos elismerést szerzett iskolánknak a 11.A osztály diákjaiból álló TÓGÁTUSOK nevű csapat, amely a középiskolák számára meghirdetett RE:formácóMegújuló világ vetélkedő országos döntőjébe jutott, és a televízió nyilvánossága előtt zajló versenyen 5. helyezést ért el. A csapatot alkotó öt tanuló és felkészítő tanáruk, Zeöldné Bonyár Beáta jutalma egy wittenbergi tanulmányi kirándulás lesz. A jubileumi év kapcsán két film is készült a Kollégium, illetve Debrecen történetéről. Köszönöm, hogy diákjaink és tanáraink közül sokan vállaltak szerepet a Debrecen a Reformáció Városa, illetve a Nyilas Misi egy napja című filmekben. Az évfordulók közül kiemelkedett Arany János születésének 200. évfordulója, amelyre diákjaink ünnepi műsorával emlékeztünk születésnapján, valamint a Kollégiumi Baráti Kör éves találkozóján.

Iskolánk immár rendszeresen házigazdája a református középiskolák matematika, atlétika, torna és röplabda versenyének, így volt ez ebben az évben is. Megtiszteltetés volt a számunkra, hogy 2017 nyarán vendégül láthattuk a kárpát-medencei református középiskolák számára szervezett Talentum Tehetséggondozó Konferenciát, amelyen mintegy 60 diák vett részt.  A szakmai programok mellett a résztvevők meglátogatták Nagyszalontát, Nagyváradot, a Hortobágyot és megtekintették a Debreceni Virágkarnevált. A szervezett tehetséggondozás egyre fontosabb szerepet játszik iskolánk életében. Minden tanulónk tehetségszűrésen vesz részt, és több tárgyból szervezünk gazdagító programokat. A legkiválóbb diákok nyári tehetségfejlesztő táborokban vehetnek részt

Ebben az évben fejeződött be a Kollégium épületegyüttesének teljes rekonstrukciója. Az ünnepélyes átadásra a Kollégium Oratóriumában rendezett kollégiumi közgyűlés keretében került sor, amelyen Áder János köztársasági elnök úr is részt vett. Iskolánk számára nagy elismerés volt, hogy ezen az alkalmon Kovács Gergely tanár úr pedagógiai munkásságát Gyarmati-díjjal ismerték el.

Több személyi változás is történt az elmúlt esztendőben. Németh Lea lelkipásztor, aki 1985 óta vezette a Gimnázium Leányinternátusát,  nyugdíjba vonult. Hűséges szolgálatát ezúton is köszönjük. Utódja Dan Írisz tanárnő, iskolánk egykori diákja lett. Nyugdíjazás miatt a tanévnyitó istentisztelet keretében elbúcsúztattuk dr. Imréné Bartha Edit, dr. Tóthné Bertalan Mária tanárnőket és dr. Mikó Gyula tanár urat. Köszönjük iskolánkért végzett áldozatos munkájukat, életükre, szeretteikre Isten áldását kérjük!

Örömmel számolhatok be arról, hogy tovább bővültek iskolánk külső kapcsolatai. Tavasszal svájci és németországi diákcsere program keretében utazhatott külföldre egy-egy diákcsoportunk, ősszel újra svájci vendégeket fogadtunk. Folytatódott a Kolozsvári Református Kollégiummal kidolgozott diákcsereprogram. A Rákóczi Szövetség nyári táborában, valamint a partiumi, felvidéki, érmelléki tematikus kirándulásokon is örömmel vettek részt tanulóink. A gyülekezeti kapcsolataink is erősödtek, hálásak vagyunk a kiszállások lehetőségeiért, és az iskolánkat meglátogató gyülekezeti és református iskolai csoportokért.

 Köszönjük az alapítványaink számára szánt adományokat, felajánlásokat, ezeknek köszönhető, hogy jelenleg is több mint 20 ingyenes diákunk van. Tanulóink is szívesen vállalnak diakóniai és közösségi szolgálatot, részt vesznek a karácsonyi adománygyűjtésben, támogatják a Kárpát-medencei Oktatási Alapot.  Tanévkezdő csendes napjaink  záró alkalmán 100.000 Ft perselyes adomány gyűlt össze a kőhalmi szórványkollégium támogatására.

Istennek adunk hálát megtartó kegyelméért, a nehéz helyzetekben nyújtott segítségéért. Az előttünk álló évnek is az  Ő szeretetében  és Lelke vezetésében bízva indulunk neki.

A-Kollegium-eplet-tadsa

A Kollégium épület átadása

prily-verseny-Bar-Madas

Áprily verseny, Baár-Madas

Ballags-a-Kollegium-udvarn

Ballagás a Kollégium udvarán

Bibliaolvaso-nap-Nagytemplom

Bibliaolvasó nap, Nagytemplom

Budai-Jozsef-Biologiaverseny

Budai József Biológiaverseny

ermelleki-kirnduls

Érmelléki kirándulás

Kntus-mrcius-15

Kántus március 15

Kovcs-Gergely-tanr-r-kitntetese

Kovács Gergely tanár úr kitüntetése

Nyugdjba-men-tanraink-koszontese

Nyugdíjba menő tanáraink köszöntése

Reformacio-emlekm

Reformació emlékmű

Reformcio-Emleknapja

Reformáció Emléknapja

Reformcio-verseny

Re:formáció vetélkedő

Sikeres-tornszlnyok

Sikeres tornászlányok

Svjci-dikcsere

Svájci diákcsere

Szalagavato-neptnc

Szalagavató néptánc

Tlentum-tbor

Tálentum tábor

Vendegsegben-a-Sndor-Palotban

Vendégségben a Sándor Palotában

A-Kollegium-eplet-tadsa prily-verseny-Bar-Madas Ballags-a-Kollegium-udvarn Bibliaolvaso-nap-Nagytemplom Budai-Jozsef-Biologiaverseny ermelleki-kirnduls Kntus-mrcius-15 Kovcs-Gergely-tanr-r-kitntetese Nyugdjba-men-tanraink-koszontese Reformacio-emlekm Reformcio-Emleknapja Reformcio-verseny Sikeres-tornszlnyok Svjci-dikcsere Szalagavato-neptnc Tlentum-tbor Vendegsegben-a-Sndor-Palotban

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2018. június 19. kedd
Gyárfás
04:33 20:36

Holnap
Rafael, Dina, Polett
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

  • Legolvasottabb

  • Legfrissebb

Látogatók

;