Grid List

97 éve, 1921. március 8-án született Romhányi József költő, író, érdemes művész, a „rímhányó Romhányi”, a Mézga család, a Kérem a következőt!, a Mekk mester című animációs filmek szövegírója. Romhányi a magyar nyelv kiváló ismerőjeként kiváló zenei érzékkel és humorral fedezte fel a nyelvben rejlő játék lehetőségét, szellemes és ötletes, olykor bravúros rímei, szócsavarásai miatt kapta meg a „rímhányó” jelzőt .

Bővebben: A „rímhányó Romhányi”

Harbini jég és hófesztivál

A Harbini Jég és Hó fesztivált 1963-ban tartották meg először. A Kulturális Forradalom idején évekig megszakadt, de 1985-ben folytatták. A japán Sapporoi Hó fesztivál, a kanadai Quebec City Téli Karnevál és a Norvég Sífesztivál mellett a harbini ​​fesztivál a világ első 4 jég- és hófesztiválja között van.

Bővebben: Jég és hó szobrok

Múlt hét pénteken került megrendezésre iskolánk keretén belül, immáron sokadszorra a Ki mit tud? tehetségkutató verseny, melyet a diákok minden évben élvezettel várnak.

Bővebben: Ki mit tud? 2018

 2018.január 25-én kezdődtek a csendes napok a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában. Négy alkalomról van szó, melyet Czeglédi Péter Pál lelkész tartott, aki a hajdúbagosi gyülekezethez tartozik.

Bővebben: Csendes napok

avagy mit hallgatnak a tanárok

A Tanárnőnek/ Tanár úrnak melyik a kedvenc zenéje?

Bővebben: Zene nélkül mit érek én?

Ma már nem tudjuk biztosan, hogy ki vezette be a rézmetszést a kollégiumba, de azt sem, hogy ki volt az első rézmetsző diák.

Valószínűleg az első rézmetsződiák, Kováts György volt. "Debrecenben az angyalok fuvolán, lanton játszanak. A földön pedig egy öreg férfi térdel, hárfázik és énekel az előtte kinyitott zsoltárból." Kováts György után Farkas István diák következik, aki a Sinai Miklós által kiadott, Ciceró leveleit tartalmazó könyv borítóját metszette rézbe. Ő metszette a Debrecenben, 1767-ben megjelent „Uj Testamentum”-hoz a címlapot. 

Bővebben: Hanyagolt művészet

Az irodalmi kalendáriumban írók és költők lelhetőek fel, a születésnapjuk alapján sorba rendezve. Az alkotók mellett egy könyvük címe olvasható, illetve arról egy rövid leírás. Rengeteg műfaj, és téma képviselteti magát, mindenki találhat kedvére valót, aki olvasni szeretne.

Bővebben: Irodalmi kalendárium

A tizennyolcadik század végére a nők életében változás következett be: egyre többen gondolták úgy, hogy a középkori családmodell elavulttá vált, és a nőknek nem a gyermeknevelés az egyetlen feladatuk.

Bővebben: A 18-19. századi nők helyzete

 Egy brit egyetemista egy teljesen hétköznapi fényképezőgéppel kapott lencsevégre egy stronciumatomot.

David Nadlinger, az Oxfordi Egyetem hallgatója ugyanis egy ioncsapdába ejtett stonciumatomot fotózott le. A kép a Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsának 2018-as fotópályázatát is megnyerte.

Bővebben: Szabad szemmel látható atomot fényképeztek le

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2018. augusztus 19. vasárnap
Huba
05:33 19:40

Holnap
István, Vajk
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

Út a tudományhoz

út a tudományhoz logo

Látogatók

;