Január

„EZT OLVASTAM. OLVASD TE IS !”

refis tanár-diák virtuális olvasókör

A hónap könyvajánlója:

Katona Péter

WASS ALBERT: ADJÁTOK VISSZA A HEGYEIMET!

 

„ A hegyek iszonyú magosak voltak: Nekem úgy tűnt eleinte, mintha valahol az égben végződtek volna. Úttalan, sűrű erdő borította őket, mely tele volt titokzatos sziklákkal és patakokkal, melyeknek a vize olyan tiszta volt, akár a napsütötte levegő, és apám arról beszélt néha, hogy ott fent valahol még törpék és tündérek is élnek“.

Wass Albert írói hitelessége, eredetisége az erdélyi tájat és az ott élők életét illetően nem vonható kétségbe. Ebben is áll az író egyedisége.  Olvasás közben szinte látni lehet a hegycsúcsokat, hallani lehet a patakcsordogálást, a madárdalt, érezni a sűrű erdők, fenyvesek, a moha illatát, a Nap melegét, a hó-jég hidegét. Mindez magas fokú érzékenységre utal, ami mögött ott van a megtapasztalás, ami annyira mély, hogy hosszú évek múltán sem lehet elfelejteni, pedig Amerikában is vannak erdők, patakok, madárdal. Az egyszerű ember életét, a háborút, hadifogságot is hasonló könnyedséggel valósághű képekben adja elénk. Már-már társul szegődve járjuk a hegyeket-völgyeket, húzódunk be az eső elől a sziklabarlangokba, halljuk a háború zaját, az ágyú morajlását, de ugyanakkor érezzük a szerelem fellángoló beteljesülését, lüktetését, a boldogságot, az elvesztés bánatát, a szomorúságot. Mindezek közé valósággal bele van szőve a történelem fonala, ami húsbavágó igazságokkal mardos, lapról-lapra.

Isten és az általa teremtett természet ciklikussága a biztos támpont, minden más egyéb változó, múló: az emberek, a rendszerek, kormányok, pártok. Isten, a hazaszeretet, az egészséges lokálpatriotizmus, a család, ami igazán értékes. Mindezekért érdemes élni. Vallom nem is kell ennél több az embernek. A világ – napjainkban - eléggé elkanyarodik ezektől az értékektől. Mindennek a következménye a boldogtalanság .

Nem is meglepő a kérdőre vonás, ami az emberi nagyhatalmak felé irányul. Ezzel reflektorfénybe kerül a probléma aktualitása, amely napjainkban hangsúlyosabbá válik, pedig lassan egy évszázad telik el a nagy világégésektől. Ezért már-már felháborodva követeli vissza azt, ami az övé, de nem tárgyi dolgokra gondol szerintem, hanem az időre, amit nem tölthetett a hazájában, azokkal az emberekkel, akik fontosak voltak számára.

„ Ne mondjátok, hogy keressek magamnak máshol helyet a világban, mert nincsen ennek a világnak helye, ami az enyém volna azon az egyen kívül. Ne mondjátok, hogy befogadtok ebbe vagy abba az országba, mert nincsen nekem azokban az országokban semmi keresnivalóm. Ne mondjátok, hogy lelek magamnak hegyet a Kordillerákban, vagy a Sierra Nevadán: mert a más hegyei azok, nem az enyémek. Az én számomra nincs szépségük és nincs békességük azoknak a hegyeknek. Adjátok vissza az én hegyeimet“!

Egy igazi remekmű, ami valóságos, átélt élményekre épült fel. Olvastatja magát, szinte magától fogynak a sorok.

Figyelem! Nem összetévesztendő az Adjátok vissza a hegyeimet című filmmel, amiben Rékasi Károly járja be a Wass Albert műveiben szereplő legfontosabb helyszíneket!

 

Adjátok vissza a hegyeimet

 

Szeretném elolvasni  
0
Elolvastam  
0

p>

 

Könyvtári info

Gyere a könyvtárba!

  • KÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
  • INTERNETEZNI
  • HELYBEN OLVASNI, TANULNI
  • ÚJSÁGOKAT NÉZEGETNI, KÖLCSÖNÖZNI
  • HIÁNYZÓ TANKÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
  • A BARÁTAIDDAL EGYÜTT LENNI
  • OLVASNI ÉS/VAGY BESZÉLGETNI
  • CSAK ÚGY
     

   Könyvtár helye: Tetőtér-013C helyiség
  Telefon: 14916

  Kölcsönzési idő:

  Hétfő: 8-13
  Kedd: 8-13
  Szerda: 8-12 és 13:30-14:30
  Csütörtök: 8-13
  Péntek: 8-9:55 és 10:50-11:40

 

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2018. január 18. csütörtök
Piroska
07:12 16:15

Holnap
Sára, Márió
napja lesz.

Ki van itt?

Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi

;