Március

„EZT OLVASTAM. OLVASD TE IS !”

refis tanár-diák virtuális olvasókör

A hónap könyvajánlója:

MIKÓ GYULA

Moldova György: A végtelen vonal
Legenda a golyóstollról

 

 

Gyermeki életem, iskolás korom jó része egy golyóstoll előtti világban telt. Az 1960-61-es tanévben mártogatós acélhegyű pennával tanultam meg írni, a postahivatalokban tintatartók és acélpennák voltak, és az emberek a ferde lapú írópultokon ezekkel címezték vagy írták leveleiket. Aki egy kicsit adott magára, az töltőtollat használt. – a postások tintaceruzát.
A golyóstoll pedig ekkor már fel volt találva, sőt a „jóléti világban”, Nyugaton tömegcikké vált.
A dolgok különös pikantériája viszont az, hogy a használható és tömeggyártásra alkalmas golyóstollakat két magyar, Bíró László és Goy Andor találta fel, akik már 1936-ban működőképes golyóstollat kreáltak, melyet aztán külön-külön tökéletesítettek, és 1945-re már készen volt a ma is használatos változat. Moldova György e férfiak és találmányaik sorsát írta meg.
Bíró László, egy budapesti zsidó fogorvos fiaként azok nemzedékének, és sajátos helyzetű közösségének volt a tagja, akikhez a számítógép és az atombomba (Neumann János, Szilárd Leó, János) megalkotása kötődik. Bíró is ezekhez mérhető ötletekkel állt elő: gőzös mosógép, automata sebességváltó, szénfilteres cigarettaszipka – és a golyóstoll, golyós dezodor. A golyóstollal kapcsolatban két problémát igen nehezen tudott megoldani, az egyik a tollban alkalmazható tintapaszta megtalálása volt, a másik pedig az állandó pénzhiány. Bíró Lászlónak nem voltak vegyészeti ismeretei, csak tapogatózott a témában, és ez sokba került. Goy Andor segítette ki gáláns anyagi támogatásaival. Bíróval ellentétben Goy echte sváb származék volt, és a svábokra jellemző kemény szorgalommal küzdötte fel magát az árvaságból, a mély nyomorból (Jaci, alias József Attila úrigyerek volt hozzá képest), és írógépszerelő lett, majd írógépbolt tulajdonosa. Azonnal felismerte Bíró találmányának jelentőségét, és fineszes módon pénzéért a toll európai terjesztési szabadalmát kérte, és ezt így is jegyezték be a Szabadalmi Hivatalban. Bírónak maradt a többi kontinens. Mindez nem akadályozta Bírót abban, hogy a zsidótörvények miatt Franciaországba menekülve, a francia titkosszolgálatnak is felkínálja az akkor már többé-kevésbé működő golyóstollát. A franciákat viszont akadályozta egy nem mellőzhető tény a golyóstoll alkalmazásában, az, hogy éppen akkor sikerült elveszteniük a háborút, és készült a francia nemzet ágyat váltva Németország mellé bújni.

 

Bíró ekkor menekült Argentinába. Segítője Lángné Pogány Mária, egy argentínai magyar disszidens volt, mindenben – nőiségét kivéve – Bíróhoz hasonló: kevés gátlással és nagy önbizalommal. A Láng-család mindenben segítette Bírót, kimentette Magyarországról Bíró családját, cserébe Lángné Pogány Mária teljesen kifosztotta a feltalálót vállalkozásának részvényeiből. (Csak saját véreihez ne forduljon az ember!) És 1945-ben Argentinában megkezdődött az örökírón, az Eterpen szériatermelése.
Goy Andor viszont 1946-ban birtokában volt egy Európára szóló szabadalmi szerződésnek, és egy Eterpen golyóstollnak, melyet Bíró néhány ezer (konszolidációs értéken számolva) pengős tartozásáért „hálából” küldött neki. Az előzővel a szovjetvilágban nem sokat kezdhetett, a tollban viszont felfedezte a saját ötletét, melyet ezek szerint Bíró sine ira et studio alkalmazott, a golyófészek kibővítését, mely a folyamatos tintapótlással a folyamatos írást, a végtelen vonalat tette lehetővé. Goy, noha Bírótól nem kapta meg az Eterpen tintapasztájának receptjét, nem kísérletezett Bíróhoz hasonlóan évekig azzal, hogy feltalálja a melegvizet, hanem egyszerűen Svájcból vásárolt nyomdafestékkel dolgozott. A bolt nagyon jól ment egészen 1948-ig, amikor a kommunisták elkommunizálták Goy vállalkozását, autóját és minden vagyonát, ennek fejében viszont megengedték neki, hogy szövetkezeti tagként a korábbi műhelyének alkalmazottja lehessen.
Summa summarum sem Bíró sem Goy nem lett milliomos: Bíró találmányának világmonopoliumát a Láng leszármazott által uralt Biropatente Rt érvényesítette, melyben Bírónak már egy részvénye sem maradt. Goy szabadalmának peréből, melyet a magyar állammal együtt a Biropen Rt ellen viselt, a világcég által megvásárolt magyar „pártfűrerek” és külkerügynökök szedték meg alaposan magukat. BíróLászló és Goy Andor vesztesei lettek a saját játszmájuknak. Ennyi a történet, amelyet Moldova a rá jellemző ironikus stílusban előad. Az iróniája azonban a nyerészkedő, ragadozó cápákat sújtja, azokat, akik az invenciózus szellemek ezüstfüstjének lepárlói. A Biropatente Rt érdemtelen szabadalmi monopoliuma 1966-ban lejárt, a magyarországi kommunistáké viszont tartott még néhány évtizedig. A feltalálóké az örök emlékezetre viszont soha el nem évül.
Egy jellemző részlet a könyvből:
(Előzmény - Goy Andor a 1961-ben szövetkezeti tagként egy gépvásárló küldöttséggel kijut Nyugat-Németországba. Itt a Schneider cég vezetőinek megmutatja összeurópai szabadalmi okiratát. Megmutatja a Gopent, azt a golyóstollat is, amelyet ő gyártott 1946-ban a gyára államosítása előtt. A nyugat-németek nagyon nem voltak képben a szocializmust illetően.)

Az ebédet követő „tislizés”, asztal menti beszélgetés során először a Gopent mutatta meg vendéglátóinak, a több mint tíz évvel ezelőtt gyártott toll most is kifogástalanul írt.– Ha ilyen kitűnő terméket tudott előállítani, miért hagyta abba?
– 1949-ben államosították a vállalatomat, jöttek és elvettek mindent.
– De hát miért nem hívta a rendőröket?
Goy nem próbálta tovább magyarázni a történteket, témát váltott.

.

 

 

Könyvtári info

Gyere a könyvtárba!

 • KÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
 • INTERNETEZNI
 • HELYBEN OLVASNI, TANULNI
 • ÚJSÁGOKAT NÉZEGETNI, KÖLCSÖNÖZNI
 • HIÁNYZÓ TANKÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
 • A BARÁTAIDDAL EGYÜTT LENNI
 • OLVASNI ÉS/VAGY BESZÉLGETNI
 • CSAK ÚGY
   

   Könyvtár helye: Tetőtér-013C helyiség
  Telefon: 14916

  Kölcsönzési idő:

  Hétfő: 8-13
  Kedd: 8-13
  Szerda: 8-12 és 13:30-14:30
  Csütörtök: 8-13
  Péntek: 8-9:55 és 10:50-11:40

 

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2018. augusztus 19. vasárnap
Huba
05:33 19:40

Holnap
István, Vajk
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

 • Legolvasottabb

 • Legfrissebb

Út a tudományhoz

út a tudományhoz logo

Látogatók

;